Boot

Solo wereldreis

Ik vertrek juli 2023 voor 3 jaar op solo wereldreis. Graag vertel ik je wat meer over mijn boot in onderstaande video.

Speciale dank

Mijn speciale dank gaat uit naar drie mensen.

  1. Mark, door jouw steun en support ben ik in staat om mijn grote droom te verwezenlijken. Ik ben je super dankbaar dat je het me gunt om drie jaar op wereldreis te gaan. 
  2. Job Brand, jij bent als oud Grinde eigenaar en scheepstimmerman voor mij ontzettend belangrijk. Je hebt mijn boot verrijkt met al je mooie werk. En je zorgt er voor dat mijn boot eenvoudig blijft en veilig.
  3. Frank Ooms, door jou is mijn boot voorzien van nieuwe elektra. Dank voor jouw hulp en professionele aanpak!

De Grinde

De Grinde is in 1973 ontworpen door Peter Bruun als een ruime gezinsvriendelijke boot en om te racen in de IOR-halftonner klasse. Van 1974-1989 zijn er in totaal 580 Grindes gebouwd op scheepswerf Flipper Scow in Denemarken. Mijn Grinde heeft bouwnummer 365 en is van 1977.

De Grinde familie bestaat uit de Kaskelot 33 voet, Grinde 27 voet, Speakhugger 24 voet, Marsvin 22 voet. (van links naar rechts op de foto hierboven). De Grinde is een stabiele boot met een kiel van 1.70 meter en kan veel wind en golven hebben en hoog aan de wind varen. Gewicht 3600 kg, ballastaandeel 45% (1600 kg). De rompsnelheid is 6.6 knopen.

Tochten en video’s

Ik heb inmiddels verschillende leuke solo tochten gevaren zoals 200 mijl in een ronde om Noord-Holland waar ik ook op zeil de haven van Texel in vaar en vastloop voor Terschelling. Ook leuk is een nachttocht op het IJsselmeer. Verder vaar ik voor het eerst solo met de spinnaker op het Markermeer en vaar ik halvewind met de spinnaker op zee. In 2021 heb ik een Grinde weekend georganiseerd in Enkhuizen. Dat was een erg leuke dag waarin we op elkaars boten hebben gekeken. Ook heb ik meegedaan aan de Singlehanded in 2021. Van mijn tochten maak ik video’s die je kunt vinden op het Youtube kanaal van Sailing Loveworkx.

Grinde – vierde eigenaar Jacqueline Evers

Sinds 10-10-2020 ben ik eigenaar van dit mooie schip. En een schip van 44 jaar oud, zo weet ik nu, heeft onderhoud nodig. Echt onderhoud. En dat zijn meerdere projecten. Er zat wel van alles bij dit schip, maar stukje bij beetje houdt het op met werken of is het echt aan vervanging toe.

Grinde tekening
Grinde specs

Grinde – Loveworkx

Grinde – derde eigenaar van 2013-2020

Pim Vermeulen kocht de boot in 2012/2013 en legde hem in Hindeloopen. Hij noemde de boot SAS, van ‘in je sas zijn’, maar nog belangrijker is dat zijn moeder Saskia altijd Sas werd genoemd en dat zij in zijn jeugdjaren overleden is. En daarmee voor Pim de belangrijkste reden om zijn boot SAS te noemen.

Grinde – tweede eigenaar van 2000 tot 2012

Ton van Tunen werd de tweede eigenaar in 2000. De boot lag in Hoorn tot 2011 en ging daarna naar Seaport Marina in IJmuiden. Hij zette er in 2010 een nieuwe motor in en kocht een nieuw grootzeil, genua 1 & 2 bij Sander sails in Lymington. Beide zeilen zijn tri-radiaal net als het grootzeil. Hij heeft het grootzeil maximaal uit laten bouwen door Arjen Kooij Haarlem.

Hij heeft rvs bouten bijgeboord aan de kielbevestiging en getapt om een ritssluiting effect te krijgen, waardoor de kiel heel stijf onder de boot bevestigt is en om het hefboom effect te minimaliseren.  De kielbouten staan standaard in lijn. Je krijgt daardoor een hefboom effect tijdens het zeilen. Je zag altijd bij Grindes dat de kielen gingen kieren. De kit rand die standaard aangebracht was door de Bruun werf, voldeed niet meer, waardoor er water boven de kiel kan gaan staan. De vorige eigenaren hadden deze modificatie al gedaan ergens in de jaren tachtig. Hij heeft de overgang van gietijzeren kiel naar romp dicht laten lamineren. Dus technisch perfect gemaakt.

Hij verkocht de boot in 2012/2013 in verband met de aanschaf van een grotere boot. Hij heeft de Grinde aardig vernieuwd door de jaren heen. Toen hij de boot kocht was het één en ander aardig gedateerd. Maar… de basis was top 👌🏽. Hij koos voor de scheepsnaam “green pepper“ omdat hij in the States eerder gezeild had op een red pepper. Die eigenaar zei toen tegen hem “Hot and Spicy 🌶 “. Dat heeft hij altijd onthouden en vond het een hele leuke naam. Alleen hij had een groene peper 😁 op de boot laten maken. Hij is nog steeds stapelgek op de boot. En geeft mij allerlei praktische informatie en tips.

Grinde – eerste eigenaar van 1977 tot 2010

Grinde – Yin III Yang

Meneer en mevrouw van de Brink waren de eerste eigenaren en kochten de boot in 1977/1978. De Grinde werd toentertijd zo tentoongesteld op de HISWA. Dat maakte destijds indruk, omdat de boot op z’n kop lag om de walvisvorm te laten zien. Ze hebben de boot gekocht via de dealer en opgehaald in Denemarken 🇩🇰 en overgezeild naar Nederland. Ze noemde hem Yin III Yang. Ze hadden drie kinderen en de boot lag in Marina Muiderzand. Markermeer, IJsselmeer en de Wadden was hun vaargebied. 

Bouwtekening Grinde