Skip to content
Home » Nederlandse scheepsregistratie

Nederlandse scheepsregistratie

Op een winterse dag hak ik de knoop door en ik besluit om te gaan voor een teboekstelling van mijn zeilboot bij het Kadaster en daarbij een Zeebrief aan te vragen. Daarmee kan ik bewijzen dat ik eigenaar ben van dit schip. En dat kan bijvoorbeeld in het buitenland belangrijk zijn.

Daarmee is mijn boot extra beveiligd bij diefstal. Het plaatje met het registratienummer van het Kadaster kan verwijderd of beschadigd worden. Het is vrijwel onmogelijk om alle microdots te verwijderen en daardoor kan in geval van diefstal dus snel achterhaald dat ik de eigenaar ben.

Wat moet je invullen voor de aanvraag?

Ik heb van een aantal mensen begrepen dat je daar op tijd mee moet beginnen. Eind november buig ik me over de verschillende formulieren. Bij elk formulier zit ook een document wat uitlegt hoe je het formulier invult. Alle formulieren stuur ik op naar het Kadaster in Rotterdam. En zij sturen de formulieren voor een deel door naar de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Aan een zeebrief, nationaliteitsverklaring en meetbrief zijn extra kosten verbonden. Deze worden apart in rekening gebracht door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

 1. Aanvraag Teboekstelling schip
 2. Aanvraag Nationaliteitsverklaring zeeschip
 3. Aanvraag Zeebrief
 4. Verzoek tot branding en/of aanbrengen microdots
 5. Schepen berekening waterverplaatsing (blijkt niet nodig)

Niet alles is meteen duidelijk

Toch zijn er een aantal dingen niet helemaal duidelijk voor mij. Moet ik nu wel of geen waterverplaatsing uitrekenen en meesturen? Heb ik een zeeschip? Dat lijkt me iets voor de grote vaart, maar ik blijk een zeeschip te hebben omdat ik er mee op zee vaar. Ik besluit zoveel mogelijk in te vullen en op te sturen. Beter te veel dan te weinig.

Verbaasd ben ik wanneer een vriendelijke dame van het Kadaster mij al enkele dagen later een aantal vragen stelt en voor mij de punten op de i zet. Zo moet het koopcontract met natte inkt getekend zijn en mag je geen kopie opsturen. Dat stuur ik als document na. Samen met een begeleidende brief dat mijn aanvraag in de ‘wachtbak’ ligt.

De procedure

Verder licht deze mevrouw ook de procedure nog even toe en ze vertelt me wat de totale kosten zijn. Het Kadaster stuurt de nationaliteitsverklaring naar ILT, zodat zij de zeebrief kunnen opmaken. Daarna volgt de Kadaster registratie. Vervolgens stuurt het Kadaster die informatie weer terug naar ILT voor de meetbrief bijzondere pleziervaart en de zeebrief voor jachten. Binnen drie maanden is het gehele proces afgerond en eind februari zijn alle papieren in huis en is de boot voorzien van het registratieplaatje en de microdots.

Wat zijn de kosten?

In totaal zijn de kosten € 1117. Dat is € 192 voor de nationaliteitsverklaring door de Inspectie Leefomgeving en Transport, € 460 voor het teboekstellen van het schip en €115 voor het aanbrengen van de microdots door het Kadaster, € 167 voor de meetbrief en € 183 euro voor zeebrief uitgegeven door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Controleren van de bootgegevens

Tijdens het bezoek van de medewerker van het Kadaster blijkt het opgegeven motornummer niet op de motor te staan. Hij zorgt ervoor dat het juiste nummer op het officiele document komt te staan. Hij meet de boot ook nog even na. De lengte van de boot is 8.20 meter, maar dat is zonder het aangehangen roer.


Bio

My name is Jacqueline Evers from The Netherlands. Solo sailing around the world in my 27 foot sloop. While my husband and son may have chosen a different path, their unwavering support fuels my solo pursuit of this lifelong dream.

Not confined by age or the constraints of conventional life, in my 50s, I bravely departed from the rat race, trading it for the serenity of the open sea. Through my unscripted videos and blogs, I offer a glimpse into the authentic tapestry of my sailing

🔗 Explore my Adventures: YouTube, Polarsteps & Instagram

📸 Feel connected to my journey: Buy a t-shirt or sweater in the Loveworkx Shop

🌟 Support the Voyage: Join on Patreon or contribute via PayPal

Please Subscribe and Join me as I sail Around the World… 🌍

7 thoughts on “Nederlandse scheepsregistratie”

 1. Hoi Jacqueline,
  Ik was me net een beetje aan het inlezen. Dank je wel voor deze heldere opsomming.
  Gr Michel (Jalla!Jalla!)

  1. Jacqueline Evers

   Hi Michel,
   Fijn te horen dat dit helder voor je was. Ik hoop je dit jaar ook weer op het water tegen te komen.

 2. Dank je wel Jacqueline,
  Wij hopen binnenkort eigenaar te worden van een jacht dat nu onder Belgische vlag vaart. Jouw informatie is handig om de nationaliteit van het schip te wijzigen en een zeebrief aan te vragen.

  1. Jacqueline Evers

   Hi Karin,
   Fijn te horen dat deze informatie jullie geholpen heeft.

 3. Peter Huurman

  Duidelijk beschreven!
  Wij hebben een schip van een Engelsman gekocht, en moesten ook nog een uitschrijving ‘met een natte handtekening ‘ van het UK scheepsregister er bij doen.

  1. Jacqueline Evers

   Hi Peter,
   Ja herkenbaar dus ook voor jou. En dat in dit tijdperk van electronische documenten

 4. Martijn de Vrij

  Dank voor de tips Jacqueline! Zojuist mijn aanvraag op de post gedaan. Op naar de horizon :).

Comments are closed.