Skip to content
Home » Tips van andere zeilers

Tips van andere zeilers

Jac Sandberg – Ostar

Bruisend van de energie vertel ik mijn idee aan mijn zeilvriend Jac, die de OSTAR heeft gezeild. De Single Handed Trans Atlantic Race. Hij stelt me allerlei vragen en we brainstormen over het soort reis, wedstrijdzeilen of cruisen. Samen met iemand of solo. Welke boot zou daar bij passen en hoe kom ik aan goede informatie. Onder meer de Grinde en de Winner 9.50 komen ter sprake.
Een vriendin van hem zeilt al jaren solo in een Winner 9.50 en doet ook aan allerlei grote wedstrijden op zee mee, zoals de 1000 mile naar Bergen en de Shetlands. Ik mag haar vervolgens het hemd van het lijf vragen. Wat ik ook graag doe. Ik ga van links naar rechts en bespreek allerlei boottypen met haar en kan ook allerlei praktische vragen aan haar kwijt. Ze komt met allerlei tips en informatie over schepen en dat helpt me in mijn zoektocht. Ik heb er ineens een zeilvriendin bij. Geweldig!

Ik spreek ook met Werner Toonk die zijn schip de Karma van Staal in 6 maanden naar Nieuw Zeeland heeft gevaren en voor de terugtocht opstappers zoekt. We praten over routes en  rolfoksystemen en hij geeft me allerlei praktische tips.

Ubbo, de eigenaar van de J112e, geeft me de tip om met Olav Cox contact op te nemen. Olav keurt niet alleen schepen, maar kijkt ook naar het vaargebied en de schipper. In mijn gesprekken met Olav zegt hij een aantal belangrijke dingen. De boot die je zoekt moet passen bij het geld dat je hebt, ga er niet voor lenen. Je wilt altijd een groter en duurder schip en je moet het gewoon doen met wat je hebt. Zoek op internet of het schip dat je op het oog hebt al eens rond de wereld heeft gevaren. En wordt de expert van jouw schip. Ga zoveel mogelijk schepen van het type bekijken dat je op het oog hebt en maak meer dan 200 foto’s. Ga ze dan met elkaar vergelijken. ​