Categorieën
Uncategorized

Fermenteren voor zeezeilers

Door wie en voor wie?

Bij fermentatie-expert Peter van Berckel in Amersfoort leren we gedurende ca. 3-4 uur de basis en het hoe en waarom van fermenteren. We gaan 3 recepten maken: zuurkool, kimchi en snelle pickle-pers methode.

Voor iedereen die interesse heeft in leren fermenteren en vooral voor zeilers die op het punt staan te vertrekken voor een langere reis op zee. Het is super eenvoudig, superlekker en supergezond en je leert het allemaal in deze fermentatie workshop.

Wat is het?

Het fermenteren van groente is een ontzettend lekkere en makkelijke manier om de houdbaarheid van je producten enorm te verlengen.

In de tijd van onze grootouders bestond er een grote rijkdom aan verse gefermenteerde producten: ambachtelijke bieren en kazen, karnemelk, ingelegde groenten en fijne vleeswaren, en vis…

Veel alledaagse producten zijn gefermenteerd. Denk aan zuurkool, de kimchi bij die Aziatische toko of de yoghurt die je als ontbijt eet. En voor de zoetekauwen onder ons: ook chocolade is een gefermenteerd product!

Door te fermenteren transformeren de micro-organismen onze gewone dagelijkse voeding in een waaier van dranken en gerechten die een toegevoegde waarde krijgen, en een heel bijzondere smaak.

Door te fermenteren is het voedsel voor verteerd en daardoor gemakkelijker verteerbaar. Het laat het ook geen afvalstoffen na. Gefermenteerd voedsel is rijk aan goede probiotica, wat zorgt voor gezonde darmflora.

Workshop fermenteren voor zeezeilers

Waarom fermenteren?

1. Als je geen koelkast aan boord hebt en/of lang op zee bent

Fermenteren is een duurzame techniek: je hebt geen stroom of dure apparaten met stekkers nodig. Mensen aan boord van lange zeereizen kregen vroeger last van scheurbuik. James Cook, de Engelse ontdekkingsreiziger, ontdekte dat zuurkool eten scheurbuik kon voorkomen. Zuurkool, een gefermenteerde groente, bevat veel vitamine C. Dat geldt overigens niet voor heel veel andere ingemaakte groenten. Daarom werd vroeger veel zuurkool aan boord.

2. Voor je gezondheid

Gefermenteerde voeding heeft een hoge gezondheidswaarde en vergroot het aantal voedingsstoffen in de producten. Gefermenteerde producten leveren goede probiotica en zorgen voor gezonde darmen. Doordat de darmflora op een positieve en evenwichtige wijze ondersteund en gestimuleerd wordt, heeft dit een algemeen versterkende invloed op je gezondheid. Gezonde darmen zijn de basis van ons immuunsysteem.

3. Om verspilling tegen te gaan

In een samenleving waarin een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, is het een leuke uitdaging om zelf zo min mogelijk te verspillen!

4. De houdbaarheid van groente enorm te verlengen

Het fermenteren van groente is een ontzettend lekkere en makkelijke manier om de houdbaarheid van je producten enorm te verlengen.

Workshop fermenteren voor zeezeilers

Waar, wanneer en wat zijn de kosten

Op 11 februari zijn we te gast bij fermentatie-expert Peter van Berckel in Amersfoort leren we gedurende ca. 3-4 uur de basis en het hoe en waarom van fermenteren. We gaan 3 recepten maken: zuurkool, kimchi en snelle pickle-pers methode.

De workshop duurt ca. 3-4 uur. Er kunnen maximaal 8 deelnemers meedoen aan deze workshop. De workshop is inmiddels vol.

Peter van Berckel. Fermentatie-expert, natuurvoedingskundige & kok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *